Lyssna på en författare

Författare lånar sina ögon till oss och plötsligt upptäcker vi läsare världar vi kanske inte tidigare varit medvetna om. Bra författare roar och oroar, kan förklara komplexa sammanhang och bidra med nya perspektiv. På våra författarkvällar ses och lyssnar vi på aktuell författare som kommer och berättar om en bok de skrivit och öppnar upp för vidare diskussion. Det brukar bli fullsatt, så köp biljett i god tid. Du som är under 25 år går in gratis. Vill du ha mer information om författarkvällarna kontakta Henrik Berggren.


Kommande evenemang

 


Tidigare evenemang

Vi är stolta över de författare som kommit till Sjöstan och delat med sig av sina böcker och kunskaper till oss.

2020

Författarträff – ”Hovjuvelerarens barn” av Gunnar Bolin

När: Måndag 2 mars, kl. 18.30-19.30
Plats: Hotell Park Inn by Radisson, Midskeppsgatan 6, Hammarby Sjöstad
Entré: 120 kr, medlemmar 100 kr. Du som är under 25 år går in gratis.

Radioprofilen, känd från P1 Kulturredaktion, Gunnar Bolin nystar upp sin borgerliga familjs släkthistoria i sin debutroman ”Hovjuvelerarens barn”. Han skriver om sin släkt, en stor kosmopolitisk familj med svenska rötter. De var juvelerare i Sankt Petersburg med självaste tsaren som stamkund. Hur gick det till när farmor Karin, Babi, uppvuxen i en överklassmiljö i Moskva, förälskade sig i en österrikisk socialist i 20-talets Wien? Och hur påverkades sonen Gerhard av att skickas bort för att bo och uppfostras av en nazianstruken farbror och sedan tvingas in i den tyska armén? Gunnar Bolins debutroman fick strålande recensioner av en enig kritikerkår.

Aktualitet 12 februari – Tematräff Ryssland med Stig Fredrikson

När:  Onsdag 12 februari, kl. 18.30-19.30
Plats: Hotell Park Inn by Radisson, Midskeppsgatan 6, Hammarby Sjöstad
Entré: 120 kr, medlemmar 100 kr. Du som är under 25 år går in gratis.

Ryssland utan Putin Vladimir Putin har lett Ryssland i tjugo år. Under hans ledning har Ryssland utvecklats mot alltmer förtryck och statlig kontroll över både politik och ekonomi. Utrikespolitiskt har Putin fört en allt aggressivare politik. Nyligen har Putin låtit förstå att han tänker behålla makten även efter 2024 då hans nuvarande presidentperiod går ut.” I sin nya bok skildrar Stig Fredrikson hur Putins auktoritära och korrupta styre är uppbyggt men också hur mycket bättre ett Ryssland utan Putin skulle vara.

Stig Fredrikson, journalist och tidigare utrikeskorrespondent är en framstående kännare av Ryssland. I en rad uppskattade böcker har han skildrat det moderna ryska samhället. Missa inte denna intressanta kväll om Ryssland och Putin.

 

2019

Författarsamtal den 27 november: Henrik Berggren samtalar med Maciej Zaremba

När: Onsdag 27 november, kl. 18.30-19.30
Plats: Hotell Park Inn by Radisson, Midskeppsgatan 6, Hammarby Sjöstad
Entré: 120 kr, medlemmar 100 kr. Du som är under 25 år går in gratis

Maciej Zaremba växte upp i det kommunistiska Polen utan att träffa några kommunister. Men han träffade Mick Jagger. Hösten 1968 kastas hans liv om abrupt. Han som tror sig vara ättling till polska riddare får av sin mor veta att hon är judinna och att de måste fly landet. I april 1969 landar de i Stockholm. Maciej Zaremba tvingas se sin oskyldiga barndom i ett nytt ljus, full av hemligheter och inkapslad ångest. ”Huset med de två tornen” skildrar en resa med två mål, oskuldens tid och vidare ner i den polska mellankrigstidens virulenta antisemitism.

Författarträff den 11 november: Annika Ström Melin – Världen sedan 1989

När: Måndag 11 november, kl. 18.30-19.30
Plats: Hotell Park Inn by Radisson, Midskeppsgatan 6, Hammarby Sjöstad
Entré: 120 kr, medlemmar 100 kr. Du som är under 25 år går in gratis

För trettio år sedan föll Berlinmuren och kalla kriget upphörde. Hur har världen utvecklats sedan dess? Och vilka utmaningar står Europa inför idag? Författaren och journalisten Annika Ström Melin tecknar i sin nya bok ”Världen sedan 1989” några centrala skeenden i världen sedan 1989 hur migrationen, klimatet, tekniken, politiken, globala ekonomin och maktbalansen mellan stormakterna och annat förändrats. I många fall är omvälvningarna så drastiska att vad man hyllade år 1989 är det man fruktar och förkastar idag. Vår närmaste historia, är märkligt nog, den vi oftast har svårast att överblicka.

Författarträff den 19 september: Elisabeth Åsbrink – Orden som formade Sverige

När:     Torsdag 19 september, kl. 18.30-19.30
Plats:  Hotell Park Inn by Radisson, Midskeppsgatan 6, Hammarby Sjöstad
Entré: 120 kr, medlemmar 100 kr. Du som är under 25 år går in gratis.

Det brukar ju heta att ”land ska med lag byggas”. Men kanske kan man lika gärna tala om att land ska med ord byggas. Det är genom citat, traditioner, modeord och sångtitlar som vi gör oss en bild av vårt sammanhang, vårt arv, vår nation. Boken har hyllats av recensenter, så här skrev DN: ”Elisabeth Åsbrink gör en lysande upptäcktsfärd genom svensk idéhistoria.” Vi är glada att åter ha Elisabeth som gäst hos oss, missa inte det. Elisabeth Åsbrink har mottagit många utmärkelser, 2011 mottog hon Augustpriset för sin roman ”Och i Wienerwald står träden kvar.” Elisabeth medverkar också regelbundet som skribent, krönikör och recensent i Dagens Nyheter.

Författarträff Kulturnatten 27 april: Yvonne Hirdman

När:         Lördag 27 april kl. 19.00 – 20.00
Plats:      Park Inn by Radisson, Midskeppsgatan 6, Hammarby Sjöstad
Entré:     Gratis

Kultur i Sjöstans programpunkt under Kulturnatten: Författarträff med Yvonne Hirdman, som talar om sin bok ”Lent kändes regnets fall mot min hand, medan barnen brann i Berlin…”

Yvonne tar med oss in i historien och den skiktade världen våren 1945 då det äntligen blev fred i Europa. Historien finns lagrad i Dagens Nyheters skildringar 1 april–9 maj. Parallellt finns berättelser från det fredade svenska vardagslivet. Livet pågår ju. Som om det vore som vanligt.

Tematräff den 9 april: Historisk rättvisa

När:         Tisdag 9 april kl. 18.30-19.30
Plats:      Sjöstadskapellet, Lugnets allé 46, Hammarby Sjöstad
Entré:     Gratis

Göran Collste– professor emeritus i tillämpad etik och tillika Sjöstadsbo – har skrivit en bok som handlar om hur övergrepp och orättvisor lever vidare och vad som krävs för att uppnå gottgörelse, rättvisa och försoning. Bokens exempel är bland andra gottgörelse efter kolonialismen, såsom folkmordet på hererofolket i Sydvästafrika, nuvarande Namibia, krossande av Mau Mau-upproret i Kenya och krav på gottgörelse efter slavhandeln. Även dagens klimatkris aktualiserar frågor om historisk rättvisa.  Men, kraven på gottgörelse reser också en rad frågor; kan vi verkligen vara ansvariga i dag för övergrepp som skedde lång tid tillbaka? Bedömer vi kanske historien med vår tids glasögon?

Arrangeras tillsammans med Sjöstadskapellet.

Varmt välkommen!

Författarträff den 4 april: Henrik Berggren

När:        Torsdag 4 april kl. 18.30-19.30
Plats:      Park Inn by Radisson, Midskeppsgatan 6, Hammarby Sjöstad
Entré:     Medlemmar 100 kr (övriga 120 kr), under 25 år gratis.
Betalas kontant eller via Swish.

Landet utanför är den första delen av en trilogi som skildrar hur kända och mindre kända svenskars liv gestaltade sig under det första krigsåret. Framställningen går fram till den mörka sommaren 1940 då de tyska arméerna stod segerrika på den europeiska kontinenten och endast Storbritannien kämpade vidare. Skulle Sverige kunna hålla sig utanför världskriget? Borde Sverige göra det? Lysande läsning, tyckte Ingalill Mosander i SVT om boken.

Vi lovar en mycket intressant kväll, som alltid när berättaren Henrik Berggren gästar oss i Kultur i Sjöstan.

Varmt välkommen!

Temakväll 11 mars: Bengt Westerberg och Allan Larsson, EU, Brexit & Europas framtid

Tid: Måndagen 11 mars 18.30-19.30
Plats: Bogemenskapen Sjöfartens lokal, Heliosgatan 23, Hammarby Sjöstad
Entréavgift: medlemmar 100 kr (övriga 120), under 25 år gratis
Biljetter säljs på plats och betalas kontant eller via Swish.

Samtal mellan Bengt Westerberg, vice statsminister 1991-94 och Allan Larsson, finansminister 1990-91
Både Bengt Westerberg och Allan Larsson har under lång tid varit engagerade i EU-frågor. Senast skrev de och fyra andra personer en gemensam artikel i Aftonbladet inför valet till Europaparlamentet. De beskrev hot och utmaningar mot Europa, som de politiska partierna måste kunna tackla under den kommande mandatperioden i parlamentet.

2018

Temakväll 22 november: Ingmar Bergman 100 år

Foto©Daniel Nilsson, TT

När:                  Torsdagen den 22 november kl. 18.30-19.30
Plats:                Park Inn by Radisson, konferensrum våning 1, Midskeppsgatan 6, Hammarby sjöstad (Tvärbanan 22 och buss 74, hållplats Sickla Kaj)
Entré:              120 kr, medlemmar 100 kr. Du som är under 25 år går in gratis.

Regissören och journalisten Jane Magnusson har gjort flera filmer om Ingmar Bergman: dokumentärserien Bergmans video, tillsammans med Hynek Pallas, den animerade kortfilmen Fettknölen, i samarbete med serietecknaren Liv Strömquist och nu senast den hyllade långfilmslånga dokumentären Bergman – ett år, ett liv. Filmen porträtterar Ingmar Bergman med utgångspunkt i året 1957, ett hektiskt år både professionellt och privat. Filmen är ”ett porträtt gjort med respekt men utan vördnad”, skrev Jeanette Gentele i sin recension i Svenska dagbladet. Och i GP: Jane Magnusson ”hyllas i Cannes för sitt psykologiska porträtt av den lynnige filmikonen”. Möt henne i ett samtal om filmen och om den världsberömde regissören. Hur närmar man sig ett nationalmonument som Ingmar Bergman med friska ögon?

Jane Magnusson, är journalist, kritiker, manusförfattare och regissör, verksam bl.a. i Dagens Nyheter och SVT.

Temakväll 13 november: Right Livelihood-stiftelsen

När:                  Tisdagen 13 november kl. 18.30-19.30
Plats:               Sjöstadskapellet, Lugnets allé 46, Hammarby Sjöstad
                         Fri entré!

Tillsammans med Sjöstadskapellet arrangerar vi informationskväll om Right Livelihood-stiftelsen, också känd som ”Alternativa Nobelpriset”, grundades 1980 för att hedra och stötta modiga människor och organisationer som på ett visionärt och föredömligt sätt arbetar för att lösa globala problem. Hittills har 170 pristagare från 69 länder tagit emot priset, som årligen delas ut i Stockholm. Flera av pristagarna är allvarligt hotade i sina hemländer för det arbete de utför och Right Livelihood-stiftelsen ser som sin roll att agera som pristagarnas ”sköldar och megafoner” och erbjuder dem ett livslångt stöd.

Kom och lyssna på Ole von Uexküll, chef för Right Livelihood-stiftelsen, som kommer att berätta om årets pristagare, hur stiftelsen arbetar för att utse sina pristagare och vilken betydelse priset har i dagens värld.

Sjöstadsbon Ole von Uexküll leder arbetet i stiftelsen sedan 2006 och har mångårig erfarenhet av att arbeta för en rättvisare, fredligare och hållbar värld.

Författartäff 9 oktober: Diplomaten – en bok om Sverker Åström

Foto © Sofia Runarsdotter

När:                  Tisdagen 9 oktober, kl. 18.30-19.30
Plats:               Blå dörrens Festvåning, vid Luma Brygga, Hammarby sjöstad
Entré:              120 kr, medlemmar 100 kr. Du som är under 25 år går in gratis.

Sverker Åström är den klarast lysande stjärnan i svensk diplomati under det kalla kriget. Han inträdde i Utrikesdepartementets tjänst 1939 och avslutade sin bana som ambassadör i Paris 1982. Däremellan var han bland annat Sveriges FN-ambassadör och kabinettsekreterare under en rad framför allt socialdemokratiska regeringar. Han stod Olof Palme nära.

Men trots att han så länge var en offentlig person och på sena dagar skrev sina memoarer har stora delar av hans liv förblivit höljda i dunkel. Så till exempel hans studieår vid universiteten i Kiel och München under trettiotalet och hans roll i de tafatta försöken att utreda omständigheterna kring Dag Hammarskjölds död.

Anders Sundelin, som följt Sverker Åströms karriär har grävt i arkiv, intervjuat kolleger och tecknar i kritikerrosade Diplomaten ett porträtt av mannen som på många sätt representerade svensk utrikespolitik under nära ett halvt sekel.

Författarträff 6 september: Möt Linda Olsson

Foto © Caroline Andersson

När:            Torsdagen den 6 september, kl. 18.30 – 19.30
Plats:          Blå dörrens festvåning (vid Luma brygga), Hammarby sjöstad
Entré:         120 kr, medlemmar 100 kr. Under 25 år går in gratis.
                    Biljetter säljs på plats och betalas kontant eller via Swish.
         

Redan med debuten Nu vill jag sjunga dig milda sånger nådde författaren Linda Olsson en stor läsekrets, både internationellt och i sina två hemländer Sverige och Nya Zeeland.

Sedan dess har hon skrivit en rad böcker, bland andra Sonat för Miriam och En syster i mitt hus. Vänskap och kärlek är återkommande teman i ett författarskap som kännetecknas av en distinkt berättarröst.

Linda Olsson berättar om sina böcker och hur det påverkar skrivandet att skriva på olika språk.

Varmt välkommen!

Författarträff 8 maj: Henrik Berggren, presenterar sin bok ”68”

Foto: Sofia Runarsdotter

När:    Tisdagen 8 maj, kl. 18.30-19.30
PlatsBlå dörrens festvåning (f.d. Jimmys), vid Luma brygga
Entré: 120 kr, medlemmar 100 kr. Du som är under 25 år går gratis.
           Biljetter säljs på plats och betalas kontant eller via Swish.

 ”68”
Historikern och författaren Henrik Berggren tar med sin nya bok ”68” och ger oss en inblick i det symbolladdade och mytomspunna året 1968 – i Sverige och i världen. Vi som minns kanske mest tänker på studentupproren, ungdomsrevolten och en ny friare syn på kärlek och sex. Men för många var 68 något som utspelade sig någon annanstans och berörde andra människor. De flesta svenskar läste inte Marx, rökte hasch och lyssnade på Jimi Hendrix, utan tittade på High Chaparall och Forsytesagan, drack brännvin och gillade Gunnar Wiklund.

Föreläsning, Kulturnatten 21 april: Henrik Fexeus, Konsten att få mentala superkrafter

När:    Lördagen den 21 april, kl. 20.00-21.00
Plats:  Eatery Restaurang & Konferens, Lumaparksvägen 7, Hammarby Sjöstad
Entré: Gratis.

Du kan betydligt mer än vad du vet om. I föreläsningen förklarar Henrik Fexeus hur du kan använda din hjärna betydligt mer effektivt än du gör. Du lär dig enkla genvägar och psykologiska trix för att nå resultat du inte trodde var möjliga, inom områden du inte trodde du kunde något om. Med humor och oväntade demonstrationer får Henrik hela publiken att trimma sina mentala superkrafter redan under föreläsningen – utan att de vet om det. Det handlar inte bara om att bli smartare utan också om att få ett nytt förhållningssätt till sig själv. Vi utlovar en mycket rolig och inspirerande föreställning!

Övriga medverkande under Kulturnatten 21 april kl. 18.00 – 24.00 finner du på vår Kulturnatts hemsida 

Temakväll 11 april: Allan Larsson, Hur ska vi förstå den tid vi lever i? – Ett nytt perspektiv på USA, Brexit och EU

Foto: Christian Lambiotte

När:    Onsdagen 11 april, kl. 18.30-19.30
PlatsBlå dörrens festvåning (f.d. Jimmys), vid Luma brygga
Entré: 120 kr, medlemmar 100 kr. Du som är under 25 år går gratis.
           Biljetter säljs på plats och betalas kontant eller via Swish.

”Hur ska vi förstå den tid vi lever i? – Ett nytt perspektiv på USA, Brexit och EU”

Allan Larsson är känd för de flesta Sjöstadsbor för sitt arbete inom hållbar stadsutveckling. Denna kväll får vi ta del av hans internationella erfarenheter och kunskaper.

Under 2016-2017 var Allan speciell rådgivare till EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker för att skapa den europeiska ”sociala pelaren”, en förstärkning av medborgarnas sociala rättigheter i arbetsliv och samhälle.

Allan har tidigare varit finansminister, riksdagsledamot och generaldirektör i EU-kommissionen. Han har också varit ordförande för Lunds universitet och svensk chefsförhandlare för ESS, den nya europeiska forskningsanläggningen som byggs i Lund. Han är verksam i Global Utmaning, som har publicerat hans rapport i ”How can we understand the times we are living through”.

Författarträff 6 mars: Jesper Högström, Lusten och ensamheten – en biografi över Hjalmar Söderberg.

Foto: Sofia Runarsdotter

När:    Tisdagen 6 mars, kl. 18.30-19.30
Plats:  Blå dörrens festvåning (f.d. Jimmys), vid Luma brygga
Entré: 120 kr, medlemmar 100 kr. Du som är under 25 år går gratis.
           Biljetter säljs på plats och betalas kontant eller via Swish.

Lusten och ensamheten – En biografi över Hjalmar Söderberg.
Hjalmar Söderberg är en av våra mest lästa svenska författare från förra sekelskiftet. Hans roman Doktor Glas ger upphov till nya romaner och dramatiseringar, hans mest berömda pjäs Gertrud sätts upp om och om igen och nyligen blev Den allvarsamma leken svensk storfilm. Samtidigt är Hjalle, som vännerna kallade honom, relativt okänd som person. I ”Lusten och ensamheten” tecknas Söderbergs porträtt – hans komplicerade förhållande till kvinnorna står i centrum för både hans liv och berättelsen om detta liv.
Jesper Högström är författare, kritiker i DN och översättare.

#MeToo den 6 februari: Maria Schottenius & Henrik Berggren

När:          Tisdagen 6 februari, kl. 18.30 – 19.30
Plats:        Eatery Restaurang och Konferens, Lumaparksvägen 7, Hammarby sjöstad (Luma-huset)
Entré:       120 kr, medlemmar 100 kr. Du som är under 25 år går gratis.
Biljetter säljs på plats och betalas kontant eller via Swish.

#Metoo – det största som hänt sedan kvinnorna fick rösträtt?   Under hösten skakades världen av upproret #metoo. Det som började med en hashtag i sociala medier i USA spred sig snabbt till många länder. I Sverige har vi fått ta del av tusentals vittnesmål om sexuella trakasserier av kvinnor i bransch efter bransch.

Maria Schottenius, litteraturvetare och kulturskribent på Dagens Nyheter och historikern och författaren Henrik Berggren kommer att föra ett samtal om #metoo och sätta in denna kraftfulla rörelse i ett historiskt sammanhang. Är vi mitt upp i det största sociala uppropet sedan införandet av kvinnornas rösträtt?

Varmt välkommen!

2017

Temakväll 14 november: Katarina Engberg – USA ett år efter presidentvalet

När: Tisdagen 14 november, 2017 kl. 18.30-19.30
Plats: Jimmys Festvåning, vid Luma bryggan, Hammarby Sjöstad
Entré: 120 kronor, medlemmar 100 kronor. Du som är under 25 år går in gratis.
Biljetter säljs på plats och betalas kontant eller via Swish.

Katarina Engberg, kommer att beskriva den inrikespolitiska situationen i USA, men också teckna en vidare bild av de omvärldsförändringar som påverkar denna. Vilka politiska krafter har producerat fenomenet Trump?

Katarina Engberg är doktor i freds- och konfliktforskning och har varit departementsråd i Regeringskansliets Statsrådsberedning och Försvarsdepartement.

Varmt välkommen!

Författarkväll 17 oktober: Elisabeth Åsbrink – Året 1947 – då vår tid började

När: Tisdagen 17 oktober, 2017 kl. 18.30-19.30
Plats: Jimmys Festvåning, vid Luma bryggan, Hammarby Sjöstad
Entré: 120 kronor, medlemmar 100 kronor. Du som är under 25 år går in gratis.
Biljetter säljs på plats och betalas kontant eller via Swish.

Elisabeth Åsbrink talar om sin prisbelönade bok ”1947”, där till synes disparata händelser blir till berättelse om en värld som på gott och ont börjar ta form, där idéer om demokrati och medbestämmande föds och dör i samma stund, där en gammal ordning faller och en ny tar vid. Vår tid nu.

Journalisten och författaren Elisabeth Åsbrinks bok ”Och i Wienerwald står träden kvar” fick Augustpriset 2011. ”1947” utgavs 2016 i Sverige, Danmark och Norge. 2017 i ytterligare 8 länder, bl.a. USA och Tyskland.
Nominerad till Augustpriset i kategorin Årets svenska fackbok. Juryns motivering: ”Vad gör vi idag som våra efterkommande kommer att brottas med om sjuttio år? Frågan väcks av denna kalejdoskopiska essäsamling där storpolitik blandas med vardagliga händelser under ett år i världshistorien. På en njutbar prosa lotsas läsaren genom ett till synes obetydligt år med en svart historia och långa skuggor över kommande epoker.”

Författarkväll 18 september: Sverker Sörlin – Angår oss Antropocen – människans tidsålder?

När: Måndagen 18 september, 2017 kl. 18.30-19.30
Plats: Jimmys Festvåning, vid Luma bryggan, Hammarby Sjöstad
Entré: 120 kronor, medlemmar 100 kronor. Du som är under 25 år går in gratis.
Biljetter säljs på plats och betalas kontant eller via Swish.

”Antropocen – En essä om människans tidsålder” Hösten 2016 sammanträdde världens ledande geologer i Kapstaden. En grupp experter lade fram de slutliga bevisen för att världen behöver ett nytt namn för en ny tid. Ett av bevisen är resterna av radioaktivitet från provsprängningarna efter andra världskriget, ett annat spridningen av plast och sot. Efter 12 000 år under Holocen är det dags för Antropocen, människans tidsålder. En stor händelse i planetens historia. Ska vi glädjas åt eller förskräckas av att människan nu bevisligen satt sina outplånliga spår på planeten?

Sverker Sörlin, född 1956, är idéhistoriker och professor i miljöhistoria och är även en av världens ledande miljöhistoriker.

Författarkväll 29 augusti: Jan Lewenhagen – ”Kanslern som kom in från kylan”

När: Tisdagen den 29 augusti, 2017 kl. 18.30-19.30
Plats: Jimmys Festvåning, vid Luma brygga, Hammarby Sjöstad
Entré: 120 kronor, medlemmar 100 kronor. Du som är under 25 år går in gratis.
Biljetter säljs på plats och betalas kontant eller via Swish.

Angela Merkel är Europas viktigaste politiker, men ändå har hon förblivit okänd för de flesta. Vem är hon? Vad har format henne? I den nyutkomna biografin tecknar Jan Lewenhagen hennes porträtt genom att tala med dem som sett henne på nära håll, från barndomskamrater och kolleger i DDR till dem som mött henne i rollen som Europas krishanterare nummer ett. Hon tog tid på sig innan hon lämnade besked om att kandidera igen, i valet till förbundsdagen den 24 september. Hon brukar ta tid på sig, men sedan vet hon vad hon vill.

Jan Lewenhagen har varit mångårig utrikeskorrespondent för Dagens Nyheter.

Kulturnatten: Yvonne Hirdman – Konsten att vara kvinna – berättelser från 1900-talet

När: 29 april, 20.00 – 21.00
Plats: Park Inn by Radisson Hammarby Sjöstad, Midskeppsgatan 6
Entré: Gratis
En Augustpris- och Kellgrenprisbelönad historiker och massor av spännande kvinnoöden genom tiderna. Yvonne Hirdmans forskning om genusordningen i det svenska välfärdssamhället har varit banbrytande. Hon har också nått ut till en bred publik med böckerna Det tänkande hjärtat: boken om Alva Myrdal, Den röda grevinnan och Medan jag var ung: ego-historia från 1900-talet.

Författarträff 22 mars: Dag Hammarskjöld – Att bära världen med Henrik Berggren

När: 22 mars, 18.30-19.30
Plats: Jimmys Festvåning, vid Luma Brygga
Entré: 120 kr, medlemmar 100 kr.
Du som är under 25 år går in gratis.

Henrik Berggren är historiker och författare. Till författarträffen tar han med sig den alldeles färska och hyllade biografin Dag Hammarskjöld – Att bära världen. Biografin täcker hela Dag Hammarskjölds liv, från barndomsåren i Sverige, tonåren på Uppsala Slott, hans framgångsrika och okända ämbetsmannaår i Sverige till hans oerhört framgångsrika tid i FN och den för tidiga döden i en flygplanskrasch.

Aktualitet 22 februari – Trump vann, vad händer nu?

Tid: 22 februari kl 18.30 – 19.30
Plats: Jimmys Festvåning, vid Luma brygga
Pris: 120 kr, medlemmar 100 kr. Du som är under 25 går in gratis.

Vem är bättre skickad än debattören och skribenten Olle Wästberg att ge oss perspektiv på vad som händer i USA under president Donald Trump? Och hur påverkar det oss i Europa och i Sverige? Olle Wästberg var Sveriges generalkonsul i New York under fem år och är idag ledamot i Sverige-Amerika Stiftelsen. Han har också varit generaldirektör för Svenska Institutet, ordförande i Demokratiutredningen och ledare för Raoul Wallenberg 100 år. En mycket intressant kväll utlovas.

2016

Författarträff 7 december: Det är mycket 30-tal i luften med Svante Weyler

7 december kl 18-19
Jimmys Festvåning, vid Luma Brygga
Entre 100 kr, medlemmar 80 kr. Under 25 år går in gratis. Kontat betalning eller Swish

Det är mycket 30-tal i luften. Hur tar man reda på att det stämmer. Jo, med några romaner kanske. Svante Weyler, förläggare och skribent, om vad man ha gamla – och några nya – böcker till. Vad kan man t.ex lära om det historiska ögonblicket, och den blindhet som råder i det, genom att läsa Hilary Mantel? Och vad är det för slags motstånd som Sebastian Haffner beskriver i sin memoar ”En tysk mans historia”? Och till sist: vad gör Imre Kertész i ”Mannen utan öde”? Välkommen till en kväll med ett högaktuellt tema.

Författarträff 29 september: Lena Hansson

När: Torsdagen den 29 september, 2016 kl. 18.00
Var: Jimmys Festvåning, vid Luma brygga, Hammarby Sjöstad
Inträde: 150 kronor, medlemmar 120 kronor.Under 25 år gratis.

Lena (2)Lena Hansson är född i Borås, uppvuxen i Ulricehamn och bor idag i Stockholm. Hon har verkat som journalist i många år, bland annat på DN, HD, SvD och Sveriges Radio. Under åtta år bodde Lena i Latinamerika. Idag arbetar hon på biståndsorganisationen Diakonia. Hon är tidigare utgiven med Colombia: Bland kulor och kokain, som ingår i Utrikespolitiska institutets skriftserie Världspolitikens dagsfrågor. Hon har också medverkat i antologin Diplomat idag. Röster om en ny verklighet, utgiven på Atlantis förlag.

Ett liv utan början är en roman om längtan efter en okänd mor, om att inte veta vem man är och om modet som krävs för att ta reda på det. Den handlar om rasism, fattigdom, klasskillnader och inbördeskrig. Och om kampen för att hitta det första, avgörande kapitlet – i boken om sitt eget liv.

”Det är bara några minuter kvar till landning. Så länge Åsa kan minnas har hon drömt om detta ögonblick. Att vara tillbaka i Colombia igen. Att äntligen få veta vem hon är och hur hennes liv började.
    Åsa kom till Sverige när hon var fyra år. Sedan dess har hon burit på ett tomrum, ett hål i själen. Hon tycker att det är adoptionens fel. Men om hon får träffa sin biologiska mamma kommer allt att kännas bättre. Tror hon.”

”Åsa tittade på de trasiga figurerna som rörde sig i mörkret utanför. Hon fick svårt att  andas. Sorgen drog åt runt halsen. Hon hade kunnat vara en av dem.
     – De kallas desechables, samma ord som man använder för engångsgrejer, tallrikar och bestick i plast. Sådant som saknar värde. Sådant man kan slänga bort, sa Ximena.
      Åsa tittade på varenda en av dem. Önskade att Ximena hade kört lite långsammare. Försökte få en skymt av deras ansikten. Var någon lik henne?”

Författarträff 15 februari: Yvonne Hirdman

När: 15 februari, kl. 19.00
Plats: Jimmys Festvåning (vid Luma brygga)
Pris: 120 kr, medlemmar 100 kr.

Yvonne Hirdman om kvinnor, 1900-talets historia och sitt eget författarskap

Yvonne Hirdman är en av Sveriges främsta historiker och författare. Hennes forskning om genusordningen i det svenska välfärdssamhället har varit banbrytande och inspirerar fortfarande nya generationer av historiker och samhällsvetare. Men hon har också nått ut till en bred publik med en rad mer personliga böcker: ”Det tänkande hjärtat: boken om Alva Myrdal”, den Augustbelönade biografin över sin mor Charlotte, ”den röda grevinnan” och inte minst den aktuella och kritikerrosade självbiografin ”Medan jag var ung: ego-historia från 1900-talet”. Som få andra historiker kombinerar Yvonne Hirdman det akademiska analytiska och det litterärt gestaltande, vilket bland annat resulterat i att hon tilldelats Svenska akademins prestigefyllda Kellgrenpris ”för betydelsefull gärning inom hela Akademiens verksamhetsområde”.

 

Välkommen!

2015

Författarträff 17 september: Kristina Sandberg

När: 17 september, 19.00
Plats: Jimmys Festvåning (Vid Luma brygga)
Pris: 125 kr, medlemmar 100 kr. Under 25 år går in gratis

Välkommen på författarkväll på onsdag! Lyssna på Kristina Sandberg när hon talar om sitt författarskap. Kristina debuterade 1997 med romanen ”I vattnet flyter man”. Enligt Svenska Dagbladets litteraturprisjury har Kristina gett ”röst och kroppslig närvaro åt en generation som länge tagits för givna” och den Augustprisjury som utnämnde ”Liv till varje pris!, den sista delen i serien om Maj, till den bästa skönlitterära bok 2014 menade att en örnsköldviksvåning kan rymma ”en hel odyssé”.

Välkommen!

Richard Swartz: Nationalismen i Europa

När: 5 mars 2015, kl 19
Plats: Jimmys Festvåning.
Pris: 150 kr, medlemmar 100 kr. Under 25 år går in gratis.

Hur ska vi förstå dagens krisande och förvirrade Europa? Ingen är bättre lämpad att besvara den frågan än författaren och journalisten Richard Swartz, en av Sveriges främsta kännare av Öst- och Centraleuropa. Välkommen att lyssna på Richard Swartz som talar om nationalismen i Europa.

2014

Henrik Berggren: Det röda arvet – en historisk thriller

När: 7 oktober 2014
Plats: Jimmys Festvåning, Luma Brygga
Pris: 100 kr, medlemmar 80 kr. Under 25 år går in gratis

Henrik Berggrens stora biografi över Olof Palme från 2010, Underbara dagar framför oss, fick ett bejublat mottagande i Sverige och har översatts till sex språk. Nu återkommer han med Det röda arvet, en historisk thriller om krig, kärlek och moraliskt ansvar. Huvudpersonen är en ung historiker som fått i uppdrag att leta efter brev efterlämnade av en svensk som varit frivillig i spanska inbördeskriget. Men breven visar sig dölja en mör och farlig hemlighet….

Lena Andersson: Egenmäktigt förfarande

När: 16 september 2014
Plats: Jimmys Festvåning, Luma Brygga
Pris: 100 kr, medlemmar 80 kr. Under 25 år går in gratis.

Lena Anderssons roman Egenmäktigt förfarande – en roman om kärlek som har hyllats av en enig kritikerkår, belönats med Augustpriset och fått ett översvallande mottagande av läsarna. Bland hennes tidigare böcker finns Var det så bra?, Du är alltså svensk?, Duck City och Slutspelat. Dessutom skriver hon djupborrande krönikor i Dagens Nyheter som får människor med de mest skilda värderingar att ompröva sina ställningstaganden.