Smaka på Sjöstan

Vad är mat & dryck om inte kultur. Sjöstadens Gourmetsällskap bildades efter en träff hos Nobelkonditor Magnus Johansson som Kultur i Sjöstan bjöd in till den 9 november 2011. Under de år som gått har vi haft ett antal aktiviteter med matlagningskurs, diverse provningar av ost, champagne, vin och öl. Vill du veta mer eller har idéer om gastronomiska aktiviteter och evenemang kontakta Carin Granlund Olsen


Kommande evenemang

 


Tidigare evenemang

Här kan du läsa om några av våra tidigare gourmetevenemang. Titta gärna in på galleriet också om du vill se bilder från de olika evenemangen.

2017

Mat & Prat 21 november: Möt Rune och Fabian Kalf Hansen på Sjöstadens mest hållbara restaurang

När: Onsdagen 21 november, 2017 kl. 18.00-19.30
Plats: Restaurang Kalf & Hansen, Hammarby allé 130, vid Sickla Kaj
Entré: 200 kr. Begränsat antal platser. Anmälan sker via sjostadensfh@gmail.com

Kalf & Hansen står för det goda – måltider som präglas av matglädje och ansvar. Rune och Fabian arbetar ständigt för hållbar utveckling, hälsa och lärande. Allt de serverar är ekologiskt och närproducerat.  Rune Kalf Hansen är en av pionjärerna inom ekologi och hållbara måltider. Hör honom berätta om sin resa och varför det är så viktigt att äta med ansvar. I år utsågs Kalf & Hansen till ”Årets hållbara restaurang” på den prestigefyllda Restauranggalan.

Vi bjuds på något gott ekologiskt att äta och dricka. Tillfälle finns också att köpa någon av Rune Kalf Hansens kokböcker.

Varmt välkommen!

Gourmetkväll 15 mars: Med choklad i fokus

När: 15 mars kl. 18.45-20.00
Plats: OmnOmnOmn Chocolaterie, Hammarby Allé 9A
Pris: 350 kr/person, förhandsanmälan behövs till sjostadensfh@gmail.com

There is always time for chocolate! Vi besöker OmnOmnOmn som nyligen etablerat sig i Sjöstan och bjuds på en kort föreläsning om hur böna blir till choklad. Vi får dofta, smaka och äta 9 olika sorters ren choklad och annat chokladgott. OmnOmnOmn är en småskalig tillverkare av choklad på bönor som är certifierade, spårbara och där så är möjligt ekologiska eller Fairtrade-certifierade. Ägarinnan själv gjuter chokladen med kärlek och känsla.

 

2016

Gourmetkväll 19 oktober: Njut lokalproducerade delikatesser

När: Onsdag 19 oktober 2016, kl. 18.00-19.30
Plats: Food Village, Virkesvägen 3
Pris: 350 kr, 300 kr för medlemmar.
Anmälan: sjostadensfh@gmail.com senast den 12 oktober. Max antal deltagare är 12 personer, så först till kvarn. Vid stort intresse så anordnar vi eventet ytterligare en kväll i oktober/november.

Vi samlas kring delikatessdisken på saluhallen Food Village och provsmakar och lär oss mer om svenska, lokalproducerade delikatesser. Vi får träffa en producent som berättar om sitt mathantverk och vi får prova vin under ledning av Food Villages kunniga sommelier.

Food Village arbetar med hållbara matupplevelser. Här finns råvaror från små leverantörer som brinner för sina produkter. För som Food Village stadfäster:
”Matkonst uppstår inte ur tomma intet. Det krävs kärlek, hantverk, någon att dela upplevelsen med.”

Kom och dela en fin matupplevelse med oss. Och stöd Sveriges alla mat-eldsjälar som producerar och erbjuder mat med omsorg om människa, djur, miljö och klimat.

Vill du stanna och äta middag efter aktiviteten kan du boka bord via Food Villages hemsida.

www.foodvillage.se

 

2015

Gourmetkväll 15 november: Ciderprovning

När: 15 november kl 19.00-21.00
Plats: Bogemenskapen Sjöfarten, Heliosgatan 23
Pris: 3oo kr för medlemmar, 350 kr för icke-medlemmar

Kvällens pommelier är Sara Danielsson.

Du kommer att möta mycket olika produkter, från stilla spanskt till ekfatslagrat bretagnskt, torrt normandiskt och klassisk poiré från Domfront. Det blir en provning med stor spännvidd som ger dig möjligheten att jämföra olika traditioner.

Under kvällen får du prova:

  • Eric Baron, Cuvée du Paysan (Bretagne)
  • Duclos Fougeray, Extra Brut (Normandie)
  • Pacory, Poiré (Domfront)
  • Vulcain, Premiers emois (Schweiz)
  • Astarbe, Sidra Natural (Baskien)
  • La Ribaude Brut (Normandie)

Vi kan bara erbjuda 25 platser. Anmäl dig till Kultur i Sjöstans e-postadress sjostadensfh@gmail.com. När du fått bekräftelse på att du har fått en av platserna ska du betala in summan till föreningens bankgironummer 725-5722 (kom ihåg att tydligt ange vad betalningen avser och vem som gjort betalningen).

Varmt välkommen!

 

 

2014

Chokladprovning

Lär dig om kakaobönornas historiska betydelse från 600 år före Kristus då de var offergåvor och betalningsmedel, deras ankomst till Europa och Spanska hovet på 1500-talet och hur de så småningom anlände till vår norra del under sent 1800-tal.

Smaka på choklad gjord på Forasterobönan, den exklusiva Criollobönan och hybriden mellan dessa -Trinitariobönan, både som obearbetat chokladpellets och som pralin, samt se hur ganacher, couvertyrer och pralinerna görs.

 

2013

Ölprovning på Carnegiebryggeriet

Det har väl inte undgått någon Sjöstadsbo att vi har ett eget microbryggeri i stadsdelen. Carnegiebryggeriet drivs i samarbete med Carlsberg Sverige och Brooklyn Brewery. Gourmetsällskapet bjuds på guidad tur och får kunskap om hur bryggningen går till, skillnaden mellan olika maltsorter, rostning och hur den k-märkta byggnaden, trots restriktioner, kunde omvandlas till ett modernt hantverksbryggeri. Turen avslutas med mat och förstås höjdpunkten, ölprovning av bryggeriets alla sorter.