Övergivenheten

Författarträff
Digital tisdag: Författaren Elisabeth Åsbrink om sin nya bok ”Övergivenheten”.

Tisdag 20 april 18.30-19.30

Övergivenheten är en roman om en familj, om tre kvinnor och tre städer, som bygger på Elisabeth Åsbrinks egen familjehistoria. Berättarjaget vill en gång för alla sätta namn på den ödsliga skugga som följt henne genom livet och som hon misstagit för normaltillstånd. Genom att skildra Rita, Sally och Katherine, spårar hon hur hemligheter, lögner och tabun går från en generation till nästa. Det är en fängslande berättelse om kärlek, emigration och mänskligt liv i hatets skugga. Övergivenheten gestaltar med stor inlevelse erfarenheter och skeenden, såväl vardagliga som mer dramatiska under nittonhundratalet i Thessaloniki, London och Stockholm, och följer spåren tillbaka till judarnas fördrivning från Spanien under 1300-talet och 1400-talet.
Det är en klassisk författarfråga: vem är jag och vad är det för värld jag befinner mig i? Jag har levt i så många år som om jag var på en öde ö, som om jag var helt ensam, som om jag inte hade några släktingar, ingen historia, ingenting. På ett sätt har jag skrivit den här boken för att se: is there anybody out there? Jag har följt mina trådar av familjehistoria och försökt att bygga en familj.

Sjöstadsbon Elisabeth Åsbrink är författare och journalist tidigare anställd på Sveriges Television. Elisabeth Åsbrink har nominerats till Augustpriset tre gånger och vunnit det en gång, för Och i Wienerwald står träden kvar.

Evenemanget sker via Zoom. Du som är medlem får länken mailad till dig några dagar innan föreläsningen. Är du inte medlem kan du maila till sjostadensfh@gmail.com. Vi lägger också ut länken på vår Facebook-sida Kultur i Sjöstaden. Gratis deltagande, men om du vill stötta föreningens arbete får du gärna swisha till 1234878492, inget belopp är för litet.

Några recensenter om Övergivenheten:

Dagens Nyheter, Madelaine Levy
”en mycket rik, lärd och gripande bok. Elisabeth Åsbrinks styrka har alltid varit att hitta enskildheten i det stora. Den lilla detalj som får oss att faktiskt förnimma historien så som den var.”

Aftonbladet, Cecilia Djurberg
”Genom författarens ådror och hennes poetiska prosa rinner en våldsam berättelse om människor som sorterats och rankats utifrån blodsband.”

Göteborgs-Posten, Maria Domellöf-Wik
”En rik roman, allmänbildande och med ett starkt politiskt patos. Trots sitt tunga
ämne emellanåt överraskande rolig.”

Dela inlägget